EğitimÖsymYGS

YGS Nedir? Detaylı…

YGS Nedir?

Yüksek öğretime geçiş sınavı yani kısaca YGS üniversiteye geçişin ilk basamak sınavıdır. Üniversite adayları üniversiteye geçişte ilk olarak YGS engelini geçmek zorundadır. Ayrıca geçişin 2. basamağı olan LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı) ye girebilmek de bu yoldan geçiyor. Yüksek öğretime Geçiş Sınavı; Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik, Fen Bilimleri olmak üzere 4 bölümden oluşur. Tek oturumda yapılan bu sınavda her bölümde 40 soru bulunmakla beraber adaylara toplamda 160 soru yöneltilmektedir. Adayların 2.basamak sınavı LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı) ye girmeleri için bu sınavdan herhangi bir puan türünde 180 alması gerekmektedir.

Sınava giren adayların sınav sonuçları YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5, YGS-6 olmak üzre 6 farklı puan türünde açıklanır.

ygs nedir

YGS’nin Amacı Nedir?

Yüksek öğretime geçiş sınavının amacı, 2. basamak sınavı olan LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı) ye girecek adayları belirlemek, açık öğretim programları, ön lisans programları ve meslek lisesinin devamı olarak kabul edilen lisans programlarına yerleştirmede kullanılacak puan türlerini belirlemek için yapılan bir sınavdır.

YGS puanlarına AOBP (Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı) eklenmiş midir?

YGS sonuçlarında verilen puanlar, yalnızca sınavdaki başarı baz alınarak verilmiş ham puanlardır. YGS, eğitim öğretimin halen devam ettiği bir dönemde uygulandığı için, şu anda 12. sınıfta okuyan adayların diploma puanları ÖSYM’ye bildirilmiş değildir. Eğitim öğretim dönemi bittiğinde her okul mezun olan adayların diploma puanını ÖSYM’ye bildirecektir. Dolayısıyla şu anda YGS’de bildirilen puanlar ham puanlardır.

YGS PUAN TÜRLERİ VE TESTLERİN YÜZDE AĞIRLIKLARI

PUAN TÜRLERİ
TESTLERİN AĞIRLIKLARI(%)
ALANI
TÜRKÇESOSYAL BİLİMLERMATEMATİKFEN BİLİMLERİ
YGS-1%20%10%40%30SAYISAL
YGS-2%20%10%30%40
YGS-3%40%30%20%10SÖZEL
YGS-4%30%40%20%10
YGS-5%37%20%33%10EŞİT AĞIRLIK
YGS-6%33%10%37%20

YGS Puanları Neyi İfade Ediyor?

Puanlar
Açıklamalar
140 puan altıBu adaylar,eğer Sınavsız Geçiş hakları yoksa hiçbir şekilde tercih yapamayacaklardır.Sınav süreci bu adaylar için tamamlanmıştır.
140-179 puan arasıPuanlarınızdan biri bu dilimde ise;
AÖF(Açık Öğretim Fakültesi)’de bulunan kontenjansız 2 ve 4 yıllık tüm programları tercih edebilirsiniz.Önlisans programlarını tercih edebilirsiniz.
Meslek lisesi çıkışlıysanız, kendi alanınızın dışında kalan önlisans programlarını tercih edebilirsiniz.Özel yetenekle öğrenci alan programların bazılarına başvurabilirsiniz. (Eğitim programları 180 puan istemektedir)
180 puan ve üstüPuanlarınızdan biri bu dilimde ise;
LYS’lerden istediğinize başvurabilirsiniz.
YGS puanı ile öğrenci alan 4 yıllık bölümleri tercih edebilirsiniz.

YGS Puanınız ile Tercih Edebileceğiniz Bölümler:

YGS-1

Aktüerya, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği, Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri, Uçak, Elektrik-Elektronik vb.

YGS-2

Acil Yardım ve Afet, Gıda Teknolojisi, Hemşirelik, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Maden Teknoljisi, Ağız ve Diş Sağlığı vb.

YGS-3

Rekreasyon Yönetimi vb.

YGS-4

İlahiyat, Halkla İlişkiler, İşitme Engelliler Öğretmenliği, Özel Eğitim Öğretmenliği, Gastronomi ve Mutfak Sanatları vb.

YGS-5

Spor Yöneticiliği, Sosyal Hizmet, Takı Tasarımı, Moda Tasarımı, Grafik Tasarımı, Çocuk Gelişimi, El Sanatları Tasarımı ve Üretimi vb.

YGS-6

Bankacılık-Finasman-Sigortacılık, Gümrük İşletme, Pazarlama, Tapu Kadastro, Yiyecek İçecek İşletmeciliği, Ulaştırma ve Lojistik vb.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir