EkonomiGenel Kültür

Devalüasyon Nedir Ve Neden Yapılır? Hakkında Bilgi

Devalüasyon Nedir Ve Neden Yapılır?

Doların son günlerdeki hızlı yükselişiyle birlikte ekonomi alanında en çok dillendirilen, hatta günlük hayatta da kulaklarımızın iyice aşina olduğu terim devalüasyon oldu. Bu yüzden devalüasyon nedir ve neden yapılır incelemeye karar verdik.

Devalüasyon Nedir?

Devalüasyon, kısaca anlatmak gerekirse, bir ülkenin kullandığı, kendi ulusal para biriminin, diğer ülke paralarının karşısında değerinin düşmesi, azaltılmasıdır. Eğer bir ülkede devalüasyona gidiliyorsa, orada temel araç, ithalatın azaltılıp, yerli ürünlerinin fiyatı düşürülerek ihracatın ucuzlatılması ve ülkeye döviz girişinin artırılmasıdır.

 Devalüasyon Neden Yapılır?

Tarihteki devalüasyon örneklerine baktığımızda, devalüasyona gidilme durumunun genelde dış ödemelerde açık veren ülkelerce yapıldığını görmekteyiz. Devalüasyona gidildiğinde ülkede ithalat oranı otomatik olarak azalırken, ihracat artmaya başlayacaktır. Bu olayı şöyle bir örnekle daha net şekilde açıklayabiliriz; 1 Dolar 2 Lira iken, 1 Dolar hükümet kararıyla 3 Lira değerine çekilirse Lira’nın satın alım gücü azalır, Doların satın alım gücü artar. Böylece yurtdışından ürün ithal etmek zor ve gereksiz bir hale gelirken yurtdışına ürün ihraç edilmesi kolaylaşır. Zira dolarla alınacak bir mal artık daha ucuz hale gelmiştir. Böylece ülkenin dışarıya ihraç edilen ürünlerinin artırılması ve ülkeye girecek döviz miktarının bunla birlikte yükselişe geçmesi beklenir. Ülkede döviz miktarı artınca da, diğer ülkelere döviz ile ödenecek borçlar daha kolay şekilde ödenmeye başlayabilir.

Devalüasyon Konusunda Bazı Önemli Noktalar

Devalüasyon her zaman yukarıda anlattığımız kadar başarılı sonuçlanmayabilir. Devalüasyon konusunda en önemli detay arz-talep dengesidir. Ülkenin dışarıya ihraç ettiği mal ucuzladıkça ilgi görmeye başlar ve bunun karşılığında ülke yeterince ürün arz edemezse devalüasyon işe yaramaz. Ya da, ihraç edilen ürün, dışarıda o kadar da fazla ilgi gören bir ürün değilse devalüasyon yine başarısız olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir