Genel KültürSağlık

Bademcik İltihabı Nedir, Neden Oluşur? Nasıl Tedavi Edilir?

Bademcik İltihabı Nedir , Neden Oluşur? Nasıl Tedavi Edilir?

Bademcik İltihabı Nedir?

Bademcik iltihabı, çoğunlukla çocuklarda ve yaşlılarda görülmektedir. Çünkü iltihap dediğimiz şeyin oluşması için vücut bağışıklık sisteminin zayıflamış olması gerekmektedir. Çocuk ve yaşlılarda da diğer bireylere göre daha zayıf bağışıklık sistemi bulunmaktadır. Bireylerin soğuk algınlığına maruz kalmaları, iyi beslenmemeleri, kaliteli uyku alamamaları, yeterli dinlenme süresini yakalayamamaları, vitamin ya da mineral eksiklikleri gibi sebeplerle bağışıklık sistemleri güçsüzleşir.
Boğazımızda zaten bulunan bakteri ya da mikroplar, bağışıklık sistemimiz tarafından kontrol altında tutulur. Ancak bağışıklık sistemi zayıfladığında da mikrop ya da bakteriler harekete geçer.
Harekete geçen mikroorganizmalar, kısa süre sonra abse oluşturur ya da kızarıklık, şiş, ağrı ve ateş gibi belirtiler ile de kendisini gösterirler.Bademcik İltihabı nedir neden olusur tedavisi

Bademcik iltihabının genel belirtileri:

Her bireyde tüm belirtiler çıkmazken bazı bireylerde tüm belirtiler gözlemlenebilir. Bu bademcik iltihabına neden olan organizmanın türüne, bireyin vücut direnci gibi faktörlere bağlı olarak değişmektedir. Ancak genel olarak bademcik iltihaplarında, ilk olarak boğazda yutkunurken bir zorlanma hissi, kızarıklık, boğazda hassasiyet oluşur.
Daha sonra boğaz şişebilir ve bu yutkunma sırasında şiddetli ağrıya sebep olabilir. Tüm vücutta etkin olan ateş ve halsizlik, iştahsızlık ve ağız kokusu da bademcik iltihabının belirtileridir.

Bademcik iltihabı nasıl tedavi edilir?

Bademcik iltihabı, neyden oluştuğunu anlamak için 1 2 gün gözlem süresi seçilebilir. Bu süreçte kişinin ateşi 37 derecenin üstüne çıkmazsa genellikle bu virüs kaynaklı bir bademcik iltihabıdır. Virüslere antibiyotik etki etmeyeceğinden ilk başta antibiyotik verilmez. Eğer bakteri kaynaklı bir bademcik iltihabı varsa ki bunu hekim belirtilerden anlayacaktır. Ayrıca kişi de yüksek ateşte meydana gelecektir. Buna göre hekimin vereceği uygun dozda antibiyotik ile bademcik iltihabının tedavisine başlanır. Bireylerde aynı zaman da bol sıvı tüketimi ve dengeli beslenerek bol bol dinlenmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir