Biber Hakkında Bildiğiniz Bilmediğiniz Bilgiler
Biber Nedir?
Biber patlıcangiller ailesinin mensubu birçok çeşidi (acı,tatlı) olan bir sebzedir. Acı olanların acılık miktarı scoville(Aşağıda ek bilgi bölümünden ayrıntısını verdik.) adı verilen ölçü ile ölçülür. Ayrıca dünyanın en acı biberi ise Carolina Reaper adı verilen bir biberdir.
Çeşitleri
Sivri biber : Sulak yerlerde yetişenleri tatlı olsa da genellikle acıdır. Taze hali yeşildir uzun toplanmadığında veya güneşte kurutulduğunda kırmızılaşır.
Çarliston biber : Sivri biberden daha kalın, daha etlidir ve genellikle tatlıdır.
Domates biberi : Genellikle domatese benzer, kırmızıdır ve acı değildir ama yetiştirildiği yöreye göre acıları da vardır. Genellikle yayvan yapıdadır.
Dolmalık Biber: Diğer çeşitlerin farklı olarak geniş olmaktadır. Yeşil renginin yanı sıra kırmızısı ve sarısı da bulunmaktadır. Genellikle tatlıdır ve içi doldurularak yemek yapılır.
Biberin etkileri ve Sağlık
En bilinen etkisi acısıdır. Ama bu durum bütün çeşitlerinde söz konusu değildir. Özellikle acılığından dolayı yetiştirilen çeşitleri de vardır. Az bilinen özelliği ise içinde bulunan kapsaisin maddesinin verdiği iştah arttırıcı etkisidir. Bunun dışında C vitamini yönünden zengindir, aynı zamanda kırmızı biberler de A vitamini içermektedir. Kan dolaşımını hızlandıran etkiside vardır. Kan dolaşımının hızlanması ısınmayı sağlar. Acı etkisi aynı zamanda sindirim sistemine bir çeşit dezenfekte etkisi sağlamaktadır.
Biberin faydaları
Biberin geçmiş yıllardan beri hastalıklara karşı etkili olduğu gözlemlenmiştir. Günümüzde de tıp alanında hastalıkların tedavisinde önemli rol oynar aynı zaman hastalıklara yakalanma riskini de önemli ölçüde azaltır.Sağlık açısından yararlı olması için dozuna dikkat edilmelidir.
Genel hatları ile biber hafif baş ağrısı,öksürük ve kilo vermeyi kolaylaştırdığı söylenmektedir.
- Ağrıları giderir : Burkulma ve spazm gibi ağrılarda etkilidir.
- Hafızayı güçlendirir: Kornosik asit içeren neredeyse bütün biberler beyin sağlığını koruduğu ve yaşlılıkta meydana gelebilecek parkinson hastalıklarına iyi gelmektedir.
- Kanser Tedavisinde : Amerika Kanser Araştırma derneği tarafından yapılan araştırmalar da beyaz biberin bazı kanser hücrelerini öldürdüğü kaydedilmiştir. Ancak kesin bilgi bulunmamasıyla birlikte araştırmalar devam etmektedir.
- Migrene faydası : Migren ağrılarında kurutulmuş bir miktar biberi bir tencereye koyun ardından üzerine su koyup kaynatın. Kaynayan suyun buharını solumaya çalışın. Ancak çok fazla yaklışıp yüzünüze zarar vermeyin.
- Bağışıklık sistemine faydası : Biberler bağışıklık sistemini destekler ve hastalıklarla mücadeleyi arttırır.
- Öksürüğe faydası : Şiddetli öksürüklerde balın içine bir miktar biber tozu koyarak tüketmek iyi gelir.
- Sindirim sitemine faydası : Sindirim sistemine iyi gelen biberin aynı zamanda kabızlık, gaz, mide bulantısı gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi gelir.
- Solunum yolu hastalıklarına faydası : Grip ve salgın hastalıklar için etkilidir. Aynı zamanda astım bronşit gibi alt ve üst solunum yollarına yararıda vardır.
- Bunların dışında kalp sağlığını, çocuklarda diş ağrıları,ağız ve nefes kokuların giderilmesinde etkilidir. Ayrıca katarakt gibi göz hastalıklarına, saç sağlığına etkili olabilir.
Biberin zararları:
Azı karar çoğu zarar demişler. Aynı bu şekilde biberin de çok aşırı tüketimde zararları görülmektedir. Bu zararları en çok yaşayan kişiler hemoroid hastalarıdır. Ayrıca acı biber asabiyet yani sinir hormonunu tetikleyerek hormonun birkaç kat daha fazla salgılanmasına sebep olur. Ölçülü biçimde tüketilmeyen acı biberler böbrek ve karaciğere de zarar verebilmektedir.
Ek bilgi
Scoville : Biberin acılık birimidir. 1912 yılında Wilbur Scoville tarafından bulunmuştur. Ölçme şekli bir miktar biberin denekler taradından hissedilmeyecek şekilde şekerli su ile seyreltilmesi ardından acının hissedilmediği anda şekerli su ve biberin oranlarının ölçülmesiyle oluşur.
Dünyanın en acı biberi Carolina Reaper 1 buçuk milyon(1.500.000) scoville
Biber gazlarının derecesi ise BM standartlarına göre 2.000.000 ile 5.300.000 arasında değişmektedir.