Mobil İşletim Sistemi Android Nedir?
Mobil İşletim Sistemi Android Nedir ?
Android 2007 yılında Google tarafından alınmış ve Google, Open Handset Alliance ve özgür yazılım topluluğu tarafından geliştirilmiş olan, Linux tabanlı, mobil cihaz ve cep telefonları için geliştirilmekte olan, açık kaynak kodlu bir mobil işletim sistemidir. Desteklenen uygulama uzantısı “.apk“dir.Google, Android’i satın aldıktan sonra telefon üreticilerini yanına alarak Open Handset Alliance (OHA) birliğini kurmuştur. Android’in gelişimi OHA eliyle yönetilmeye başlanmıştır.
Android’in birçok sürümü çıkmıştır ve bu sürümler içinde en son çıkanı Android 5.1.1 dir. Şu an sadece adı olan Android M ise henüz piyasaya çıkmamıştır.
Android işletim sistemi ile çalışan en çok RAM’e sahip olan telefon şuan için 4 GB RAM‘li Asus zenfone 2‘dir. En çok kullanılan sürümlerinde birisi ise eski olan 2.3.6 Gingerbread sürümüdür.
Google tarafından geliştirilen Android her yıl google tarafından gerçekleştirilen I/O etkinliğinde yeni bir sürüm tanıtılmaktadır.
GÜNCELLEME
Android Lollipop ardından tanıtılan Android Marshmallow yani Android 6.0 içinde kullanım oranları yayınlanmış durumda. Grafikte de görüldüğü üzere KitKat ve Lollipop sürümlerinin ardından %15 lik dilim ile bulunan Marshmallow şuan için gayet iyi bir kitleye hitap etmektedir. Bu yüzdeye Google’ın çıkardığı nexus markalı telefonlar ile Android One kapsamında çıkarılan telefonların büyük etkisi bulunmaktadır.
Ayrıca Yakında zamanda çıkması beklenen Android Nougat yani Android 7.0‘de güncellemelerin başlamasıyla kullanıcı kitlesini belirleyecektir. Şuan için en çok sorulan sorulardan birisi de Android 7.0 ne zaman çıkacak? Android Nougat hangi telefonlar için çıkacak? Android 7.0 Nougat ilk hangi telefonlara gelecek gibi sorular yoğunlukla sorulmaktadır? http://teknosspot.com adresinden takip edebilirsiniz.
Android çok doluyo bi zaman sonra