Ekonomi

Kredi Notu Nedir? Kredi Notu Hakkında Bilgi

Kredi Notu Nedir

Geçmişinizde oluşturduğunuz herkesin bir finansal yatırımınızı ya da tasarrufu az ya da çok olmuştur. Bu finansal yatırımınızı herhangi bir güvendiğiniz ortak kuruluşta örnek vermek gerekirse ülkemizde bulunan (KKB) de toplanması halinde bu yatırımınızın incelenip analiz edilmektedir.

Bunun sonucunda bir puanlama sistemi oluşturulmaktadır bu puanlama sistemine biz kredi notu nedir?sorusuna cevap vermiş oluyoruz. Yapılan analizler sonuncuda elde edilen veriler ile yapılan puanlama finansal yatırımımızı yaptığımız kuruluşa üye olmaya hak kazanmış firmalara veya bireysel kazanım sağlamış müşterilere belirli bir nakit karşılığında veriliyor.

Ülkemizde kendi kendine oluşturulan puanlama sistemleri de mevcut bunun sebebi her finansal kuruluşun yatırımı veya finansının olmaması kendi yaptıkları puanlama sistemini yaptıkları halde kendi kullanıcılarının bilgilerine tam anlamda ulaşmadıkları için KKB ye bir şekilde üye olmak mecburiyetinde oluyorlar. Aynı zamanda dünya genelinde ki ülkelerde de ülkemizdekine benzer fakat kendilerine özgü kredi notu sistemleri kurmuşlardır. Uluslararası düzeye baktığımız da ülkelerin bireysel katılımcılara dâhil diğer büyük şirketlere ve büyük kuruşlara da kredi notu verdiği gözlemlenmiştir.

Kredi Notu Olası Risk Durumunuz Çıkartılır

Finansal yatırımınıza göre kredi notunuz çıktığında bankalar ilk önce yaptığı işlem olası risk durumunuzu tespit etmek ve çıkarmaktır. Tespit edilen risk durumunuza göre bankaların çoğu finansal başvurularınızı değerlendirmeye alıp almaması konusunda karar veren sistemleri mevcuttur.

Bankalar tarafından kurulmuş otomatik sistemler sayesinde bankaların kredi verip vermeyecekleri şirketleri ve kişileri analiz etmeye veya değerlendirmeye almaz bunun sebebi ise hem zamanından hem de çalışan personelini işini kolaylaştırmış olur. Sadece kredi notu hesaplayarak finansal ölçüt ve değerlendirme yapılmıyor aynı zaman da bankaların kişilerin maddi durumunu, yaşını, yaşamsal koşullarını belirleyerek kredi yönlendirme çalışmaları yapıyor her bir finansal şirketin bir araya toplanmasıyla da kişilerin bilgilerini daha iyi bu şekilde tespit edebiliyorlar.

2 thoughts on “Kredi Notu Nedir? Kredi Notu Hakkında Bilgi

  • Jasti

    teşekkürler güzel yazı

    Yanıtla
  • sitiv

    Hep duyduğumuz bilmediğimiz bilgi

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir