Radyasyon Nedir, Radyasyondan Nasıl Korunuruz
Radyasyon Nedir, Radyasyondan Nasıl Korunuruz
Günümüzde pek çok cihaz büyük oranda radyasyon kaynağıdır. Radyasyon yayan cihazlara örnek vermek gerekirse; TV, radyo, cep telefonu, tomografi, röntgen ve tıbbi cihazları sayabiliriz. Bu cihazların yaydığı ışınlar radyasyon nedir sorusunun yanıtını oluşturur.
Radyasyon Nedir, Radyasyondan Nasıl Korunuruz
Radyasyondan Nasıl Korunuruz
Radyasyondan tamamen kurtulamamakta, bu ışınların zararlarını en aza indirmek mümkündür. Şimdi, radyasyondan nasıl korunuruzsorusunun cevabını enine boyuna inceleyelim.
- Kullanmadığınız elektronik aletleri kapatın ya da bu aletleri fişten çıkartın.
- Monitör alırken, üzerinde ‘’Low Radiation’’ etiketi bulunan monitörleri satın alın. Eğer imkânınız varsa, LCD monitörleri tercih edin. Çünkü LCD monitörlere CRT monitörlere göre daha az radyasyon yaymaktadırlar.
- Florasan lambaları tercih etmeyin. Özellikle bu lambaları, okuma lambası ya da gece lambası olarak kullanmayın.
- Yattığınız yerde televizyon vb. elektronik cihazlar bulundurmamaya özen gösterin. Eğer böyle bir imkânınız yoksa yatarken bu cihazların fişini çekin.
- Yatarken başucunuzda; cep telefonu, elektrikli saatler bulundurmayın. Eğer uyanmanız için alarm gerekiyorsa, pilli saatler tercih edin.
- Cep telefonunuzu kullanmadığınız sürece kapalı tutmaya çalışın.
- Cep telefonunuzu kalp hizasında tutmayın.
- Cep telefonuyla fazlaca konuşmayı seviyorsanız kulaklık kullanmayı alışkanlık haline getirin.
- Cep telefonu alırken SAR değerini kontrol edin. SAR değeri 1W/kg küçük olan cep telefonlarını tercih edin. Ucuz diye piyasada çokça dolaşan Çin malı telefonları tercih etmeyin. Zira bu telefonların birçoğu radyasyon testlerinden geçirilmemiştir.
- Saç kurutma makinesi de radyasyon yaydığı için, sık sık bu makineyi kullanmayın. Mümkünse saç kurutma makinesini akşamları hiç kullanmayın.
- Mikrodalga fırın kullanmamanızı öneririm. Eğer mikrodalga fırın kullanacaksanız, bu fırınlar çalışırken 1 metre uzakta durun.
- Elektrikli traş makinesi kullanmayın. Bu traş makinelerinin yerine şarjlı traş makinesi kullanabilirsiniz.
- Televizyonu en az iki 2 metre uzaktan seyretme alışkanlığı edinin.
- Çamaşır ya da bulaşık makinesi çalışırken bu makinelerin yanında bulunmayın.
- Cep telefonu baz istasyonlarının yakınında oturmayın. Bu baz istasyonlarının yakın çevrenize takılmasına izin vermeyin.
Şehir hayatının koşuşturmacası içerisinde bu küçük detayları hayatınıza eklemek düşündüğünüz kadar zor değil. Radyasyon nedir, radyasyondan nasıl korunuruz sorusunun cevabını aldığınıza göre, kendiniz ve sevdikleriniz için size saydığım önlemleri alın.