Genel KültürSağlık

Apse Nedir? Apse Neden Olur? Apse Nasıl Tedavi Edilir?

Apse Nedir? Abse Neden Olur? Abse Nasıl Tedavi Edilir?

Apse Nedir?

Apse, vücudumuzun herhangi bir bölgesinde dokunun enfeksiyon oluşumuna karşı gösterdiği tepkidir. Apsenin olduğu bölgede yoğun miktarda bakteri birikimi görünür ve bu durumda vücudumuzda ağrı, şiş ya da kızarıklık gibi fiziksel belirtiler gösterir.

Apse Neden Olur?

Apse oluşumunun nedeni her apse için aynıdır diyemeyiz. Birçok apse türü mevcuttur. Bunlar vücudumuzda apsenin oluştuğu bölgeye göre isimlendirilmiştir. Ancak genel olarak bakacak olursa apseler enfeksiyonlar sebebi ile ortaya çıkmaktadır. Vücudumuz savunma mekanizmasını kullanarak enfeksiyon oluşmuş bölgeyi adeta karantinaya alır. Çünkü orada zararlı bakteriler üreyecek ve diğer bölgelere de zarar verebilecektir.

Vücudumuz apse oluşturduğu bölgeye baktığınızda genellikle orası kızarmış ve sıcaklığı artmıştır. Bunun sebebi ise vücudumuz ısıyı yükselterek bakterilerin yaşayamadığı bir ortam haline getirmeye çalışmasıdır. Özellikle de bağışıklık sisteminde sorunlar olan, kemoterapi gibi tedaviler geçiren kişilerin apse oluşumuna çok uygun bir vücudu olur.

Apse Nasıl Tedavi Edilir?

Apseler oluştuktan sonra bölgenin kızararak şiştiği görülür. Tedavide en büyük paya sahip bölüm ise drenaj yapmaktır. Drenaj yapmak ise apse oluşmuş bölgede ki o bakteri yığını bulunan sıvının dışarıya akıtılmasıdır. Bu dışarıya apseyi akıtma işlemi genellikle çoğu apse oluşumunda kendiliğinden olmaktadır. Ancak bazı apselerde vücudunda yapısına bağlı olarak dışa akması kendiliğinden oluşmaz. Burada ise bir cerrahi müdahale ile birlikte kesik açılarak apse iltihabı dışarı akıtılır.
Bunun belirli süre devamlılığını sağlamak için ise tüp yerleşimi uygulanabilir. Genellikle apse oluşan kişilere apsenin nedeni olan bakteriye göre antibiyotik, antifungal ya da amebiazi ilaçları verilebilir.

Genellikle ilaç tedavisi ve drenaj uygulanan bölge durumuna göre farklılık göstermiş olsa da en geç 1 hafta içerisinde normal görünümüne tekrardan kavuşur ve ağrı geçer.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir