Sucuk Nedir Üretim Teknolojisi Nasıldır
Sucuk Nedir Üretim Teknolojisi Nasıldır
Etin bir çeşit konserve hali diyebileceğimiz sucuk, Türklere özgüdür. Şişirilip kurutulmuş bağırsak (hakikisi koyun bağırsağı) içine, baharat eklenerek ve çeşitli kimyasallar koyularak hazırlanır. Sucuk Nedir Üretim Teknolojisi Nasıldır Konusunu detaylandırırsak;
Sucuk Nasıl Keşfedildi?
Birçok yiyecek veya ürün, bir güçlük durumuna çözüm getirmek, zorluğu ortadan kaldırmak üzere bulunmuştur. Sucuk etin tazeliğini uzun süre, ilk günkü gibi muhafaza edilerek tüketilmesi ihtiyacı sonucu keşfedilmiştir. Buzdolabı ve diğer soğutucular gibi teknolojik cihazların henüz keşfedilmediği dönemde, bu tür yöntemlere başvurulması, bizlere bu ürünü kazandırmıştır. Sonraki dönemlerde ağız tadına göre çeşitli baharatlarla buluşturulmuştur.
Çevresini Sarmak İçin Neden Bağırsak Kullanıldı?
Kimyasal yollarla fermente, son dönemlerin buluşudur ve insan sağlığına faydası ve zararı son derece tartışmaya açıktır. O dönemlerde kolayca bulunabilecek, pratik ve eti muhafaza edebilecek bir ürün olmalıydı. Bağırsak hayvanlardan kolayca elde edilebilen, yarı geçirgen özelliği ile sucuk harcındaki sıvıyı süzer. Böylece, etin bozulmasına neden olabilecek bağırsaklara uygun ortam yaratılmamış olur. Bu sayede sucuk uzun süre tazeliğini, insan sağlığına olumsuz etki yaratmadan korur.
Fabrika Üretimi
Dev karıştırma kazanlarına atılan malzemeler, burada kıvamına gelene kadar karıştırılır. Daha sonra sucuk doldurma makinesine geçilir. Bu doldurma makinesindeki kazan içerisine bırakılan sucuk harcına, kazanın üst kısmında bulunan pres ile 7 tona yakın basınçla kuvvet uygulanır ve aşağı kısmında bulunan huni, harcın silindir şeklinde boşluktan çıkmasını sağlar. Ürün çıkarken huninin ağız kısmına yerleştirilen bağırsak ile harç bağırsağın içine paketlenmiş olarak çıkar.
Fermente - Isıl İşlem Görmüş Sucukların Farkları
Fermente kelime anlamı olarak olgunlaştırılmış demektir. Yani fermente işlemde sucuk, uzun süre bekletilerek kuruması ve olgunlaşması sağlanır. Isıl işlem görmüş sucuk uzun süre bekletilmez. Maliyeti biraz daha ucuz olduğundan tüketiciye daha uygun fiyat olarak yansımaktadır. Bağırsaklara doldurma işlemleri aynıdır. Araştırmalara göre sağlığa uygunluk açısından birbirine yakındır. Pek bir fark gözetilememiştir.
Evde Sucuk Yapımı
Kasaptan alınan kıymanın, baharat, sarımsak ve tuz ile harmanlanıp harç haline getirilir. Daha sonra streç filme sarılarak bir gün buzdolabında bekletilir. Ertesi gün kısmen fermente olan karışım, öncesinde suda ıslatılan bağırsakların içine doldurulur. Doldurulan harcın serin ve güneşin görmediği yerde 1 hafta bekletilmesi yeterlidir. Her 1 kilo harç için 1 metre bağırsak gerekir.