Yıldız Nedir? Yıldız ile ilgili bilgi
Yıldız Nedir?
TDK yıldız ı, çekirdeğinde oluşan füzyon sonucunda açığa çıkan enerjiyi uzaya ışınım biçimde yayan, ışıklı gök cisimlerinden her biri şeklinde tanımlamaktadır. Bir başka tanım ise yıldızı, merkezlerinde çekirdek (nükleer) tepkimeleri ile enerji üreten ve uzaya salan yoğun plazmadan oluşan küme şeklindeki gök cisimleri şeklinde tanımlamaktadır. Biz ise yıldızı, gökyüzünde gördüğümüz ışık yayan cisimlere verilen genel ad şeklinde tanımlayabiliriz. Dünya’dan çıplak gözle görülebilen yaklaşık olarak 6 bin civarında yıldız bulunmaktadır.
Yaşadığımız dünya üzerinde enerjinin çoğunun kaynağı kendisi de biryıldız olan Güneş’tir. Güneş, yaşadığımız dünyaya en yakın yıldız olma özelliğini taşımaktadır. Diğer gördüğümüz ve bizlere çok küçük gibi görünen yıldızlar aslında çok büyüktürler ama bize çok uzak mesafede oldukları için küçük gibi görünürler. Gökyüzünden bakıldığında bu yıldızların gündüz değil de gecesi görünmesinin sebebine değinecek olursak dünyamıza en yakınyıldız konumunda bulunan Güneş’in ışığı altında kalmalarını söyleyebiliriz. Güneş’ten sonra dünyamıza en yakınyıldız, uzaklığı 4,2 ışık yılı (Işık yılı, ışığın boşlukta bir yılda alacağı mesafedir) olan Proxsima Centauri (Proksima Sentori)’dir. Buyıldız, çıplak gözle görülemeyecek kadar sönüktür.
Gök bilimciler bir yıldızın parlaklığını, uzaydaki hareketini ve benzeri şeyleri gözlemleyerek o yıldızın kütlesi, yaşı, kimyasal bileşimi ve bunun gibi birçok özelliği hakkında bizlere bilgiler verebilmektedir.