Sağlık

Kulak Çınlaması Nedir ve Neden Oluşur?

Kulak Çınlaması Nedir?

Kulak sesleri işitmemizi sağlayan aynı zamanda denge organımızı da içinde barındıran anatomik bir yapımızdır. Vücudumuzdaki bütün organlarımız gibi o da bazen hastalanabilir. Bu hastalıklardan biri de tinnitustur. Halk arasında kulak çınlaması olarak da bilinen bu hastalık bütün insanlarda görülebilir. Bu hastalık kişilerin hayat kalitesini düşürür ve çoğu zamanda rahatsız edicidir. Yapılan bir araştırmaya göre ise neredeyse kişilerin %10 hayatlarının bir dönemlerinde bu hastalıkla karşılaşmışlardır.
Tinnitus hastalığı tarif edecek olursak bu hastalık zaman zaman kulakta duyulan cızırtı, uğultu, yaprak hışırtısı veya su gürültüsüne benzeyen seslerdir. Ara sıra ya da sürekli olabilirler. Çoğunlukla kişilerin hayatlarını etkilemezler. Sürekli olanları ise kişileri çok rahatsız edebilir. Bu bireylerin hayatlarına etkiyecek boyutlara da çıkabilir. Bu durumda doktora başvurulmalı ve verdiği tavsiyelere uyulmalıdır.
Kulak çınlaması tıpta iki kategoride incelenir. Bunlar objektif tinnitus ve sübjektif tinnitustur.

Objektif tinnitus işitilen seslerin sadece hasta tarafından değil başkaları tarafından da duyulmasıdır.

Sübjektif tinnitus ise seslerin sadece hasta tarafından duyulmasıdır.

Peki, bu hastalığın olası sebepleri nelerdir?

Kulak çınlamasının bir sürü olası sebebi vardır. Yukarıda da bahsettiğim gibi bunların çoğu iyi huylu ve geçicidir. Fakat ciddi sorunlarda teşkil edebilirler.

En çok karşılaşılan nedenlerden bazılarını şöyle sıralayabiliriz.
  • İşitme sinir uçlarındaki hasarlar(Yaş ilerledikçe daha çok ortaya çıkar)
  • Kulakta oluşan kirler
  • Kulak zarında meydana gelen sorunlar

Tinnitusa sebep olan daha birçok sebep vardır. Ancak en çok karşılaşılanları bunlardır. Bunların yanı sıra kulak çınlaması da dahil olmak üzere çoğu kulak hastalığın sebebi yüksek sesle müzik dinlemektir. Günümüzde ise bunun daha da sıklaştığı görülmektedir. Yüksek sesle müzik dinlemek sadece kulaklarımıza değil diğer organlarımıza da zarar verir bunu unutmamalı ve sağlığımız için bu ve bunun gibi durumlardan kaçınmalıyız. Kulaklarımızda beklenmedik bir ses duyduğumuz zaman ise mutlaka doktor kontrolüne gidip hastalığın gerçek sebebini öğrenmeliyiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir