Bilgisayarİşletim SistemleriYazılım

İşletim Sistemi Nedir? İşletim Sistemi ile ilgili bilgi

İşletim Sistemi Nedir?

İşletim sistemini, bilgisayar donanımlarının doğrudan denetiminden ve yönetiminden, temel sistem işlemlerinden ve uygulama yazılımlarını çalıştırmaktan sorumlu olan sistem yazılımları şeklinde tanımlayabiliriz. (Unix, Pardus, Windows, MacOS gibi) İşletim sistemi, diğer bütün yazılımların belleğe, girdi-çıktı aygıtlarına ve kütük sistemine erişimini sağlamaktadır. Aynı zamanda birden fazla program aynı anda çalışıyorsa, işletim sistemi her programa yeterli sistem kaynağını ayırmaktan ve birbirleri ile çakışmamalarını sağlamak ile de görevlidir.

1980’li yıllarda kullanılan DOS işletim sistemi

İşletim sisteminin bileşenleri hep birlikte bilgisayarın düzenli çalışmasını sağlamak amacıyla belli bir düzen içinde çalışmaktadır. Her türlü bağlantı (internet bağlantısı), herhangi bir donanımları (fare ve klavye gibi) kullanmak için işletim sistemine ihtiyaç duyulmaktadır.

Bilgisayar yazılımlarını oluştururken kullanılan kod bütününe kaynak kodu denir. İşletim sistemleri kod yapısına göre, açık ve kapalı kaynak kodları olarak iki kısıma ayrılmaktadır. Açık kaynak, kullanımı ücretsiz ve herkes için açık tutulan kodlardır. Kapalı kaynak ise, kaynak kodu açıklanmamış kodlardır.

İşletim Sistemi İşletim Sistemi Nedir? İşletim Sistemi ile ilgili bilgi | Bilgicim.NET, Bilgisayar
Linux tabanlı Ubuntu işletim sistemi masaüstü görüntüsünden bir kare

İşletim sistemi, bilgisayar üretildikten sonra yüklenmekte ve istenildiği zaman tekrar tekrar silinip yüklenebilmektedir. Bu yazılım bilgisayarın açılmasından hemen sonra devreye girmekte ve bu aşamadan sonra bilgisayarda yapılacak bütün işlemler bu işletim sistemi üzerinden yapılmaya devam etmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir