Bunları Biliyor Musunuz?Kimya

Hayatımızda Olan Kimya ile ilgili bilgi

  1. Kibrit çöplerinin başı ve kutuların kenarları özel kimyasal maddelerle kaplanmıştır. Çöplere kaplanmış olan maddelerin temel özelliği yanıcı olmaları, kutuların kenarlarına kaplanan maddelerin temel özelliği ise sürtünürken ısı açığa çıkarma ve yanmayı kolaylaştırmadır. Çöp, kutu kenarlarına sürtülürken açığa çıkan ısı, çöp başının tutuşmasını sağlamaktadır.
  1. Oda şartlarında gaz halinde bulunan maddeler soğutulma ve basınç işlemi uygulanarak sıvılaştırılmakta ve çok daha küçük hacimlerde tüplere (LPG) ve soğutmalı tankerlere (LNG) doldurulmaktadır.
  2. Siyah toprak manasına gelen chemia terimini Mısırlılar; koyu, renkli topraklarını anlatmak için kullanmışlardır. Arapların kimya diline el-kimya olarak geçmiş ve bizim dilimize de kimya olarak miras kalmıştır.
  3. Kutup ışıkları, Güneş’ten gelen yüklü parçacıkların (“-” yüklü elektron ve “+” yüklü proton) dünya atmosferinde yer alan gazların atom ve moleküllerine çarpması ve enerji yayımlanması neticesinde meydana gelmektedir.
  4. Eski Mısır’da kurumuş olan göl yataklarından çıkarılan soda deniz aşırı ülkelerde satılırdı. Fenikeli denizciler dinlenme amacıyla bir kamp kurmuş ve soda bloklarını kumların üzerine koyup araya ateş yakmışlardır. Ertesi sabah uyandıklarında ise ateşin sıcaklığından dolayı kum ve sodanın camı oluşturduğunu görmüşlerdir.
  5. Bakır metalinden elde edilen teller elektrik iletiminde kullanılmaktadır.
  6. Hipokrat ateşli hastalıkların tedavisi için söğüt ağacının yaprak ve kabuklarından elde etmiş olduğu tozu, ağrı kesici ve ateş düşürücü olarak kullanmıştır. Günümüzde aspirin olarak bilinen bu maddeyi (asetilsalisilik asit) modern dönem kimyacıları sentetik olarak laboratuvarlarda üretmişlerdir.
  7. CO2 ve CH4 gazları Dünya’nın yaydığı ısı taşıyıcı ışınlarının uzaya yayılmasını önlemekte ve bunun neticesinde de küresel ısınma meydana gelmektedir.
  8. Alaska’da, petrole bulanmış sahilde işçiler gübre püskürtme işlemi uygulamaktadır. Bu gübreler bölgede bulunan bakterilerin üremesini hızlandırarak petrolün parçalanmasını başlatmaktadır. Bakteri faaliyetlerinin artması petrolün doğal parçalanma hızını beş katı kadar artırmaktadır. Bu yöntem açık alanlarda petrol kirlenmesini gideren en hızlı ve ekonomik yöntemdir.
  9. Dişçilik aletleri; demir, nikel, krom, titanyum gibi metallerin alaşımlarından yapılmaktadır.

Kimya ile ilgili bilgi ,Kimya ile ilgili hayatımızdaki bilgil

One thought on “Hayatımızda Olan Kimya ile ilgili bilgi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir